Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Άρθρο της γραμματέως του Συλλόγου μας στον Ευρυτανικό Παλμό

Ένωση
Απανταχού
Προυσιωτών
70 χρόνια με παρουσία και δράση στα πολιτιστικά -και όχι μόνο- δρώμενα του Προυσού και της Ευρυτανίας. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 για να στηρίξει τους ήρωες/στρατιώτες  Προυσιώτες που πολεμούσαν στο Αλβανικό μέτωπο!!!! Άρθρο-παρέμβαση με τίτλο «Σύλλογοι με Λόγο» στον Ευρυτανικό Παλμό της  Λεωνής Θανασούλα, Γραμματέα της Ένωσης Προυσιωτών «Παναγία η Προυσιώτισσα».


Σύλλογοι με Λόγο
Η Ένωση Απανταχού Προυσιωτών «Παναγία η Προυσιώτισσα», ξεκίνησε από μια ομάδα συγχωριανών την δεκαετία του 1940, με σκοπό να στηρίξει τους στρατιώτες του πολέμου, υπηρετώντας, στα χρόνια που ακολούθησαν, στόχους, όπως «…την σύσφιξη δεσμών… την αξιοποίηση φυσικών καλλονών…ιερών και εθνικών χώρων… την ενίσχυση και περίθαλψη απόρων…», με πλούσιο και σημαντικό για την κοινότητα έργο.
Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και δυσχερές περιβάλλον, κάθε σύλλογος τοπικού χαρακτήρα καλείται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του και να βρει τις απαντήσεις για τα δικά του ζητήματα. Σε μια φθίνουσα πληθυσμιακά Ευρυτανία, ο ρόλος των συλλόγων πιθανώς είναι σημαντικότερος και διαφορετικός από ό,τι πιθανώς ήταν τριάντα χρόνια πριν. Οι σύλλογοι θα πρέπει να αποτελέσουν νέο πόλο έλξης ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων τόσο για τους κατοίκους των κοινοτήτων, όσο και για τους Ευρυτάνες που ζουν μακριά, αλλά ενδιαφέρονται και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Θα πρέπει να λειτουργούν ως κανάλια αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των κατοίκων και των ξενιτεμένων της Ευρυτανίας. Στην εποχή μας, όπου η ταυτότητα δεν ορίζεται μόνο από τον τόπο καταγωγής, αλλά και από την επιλογή του καθενός, η Ευρυτανία αγκαλιάζει όποιον την αγαπά και θέλει  να δείξει το ενδιαφέρον του.
Η Ένωση Απανταχού Προυσιωτών αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία και δυναμισμό, χάρη στη στήριξη των μελών της, ενεργών και λιγότερο ενεργών. Η θέση συνεχώς νέων στόχων και η επίτευξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της Ένωσης. Οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο, στοχεύουν στην καλλιέργεια πνεύματος συμμετοχής για όλους και στην αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς που αποτελεί ο Προυσός για όλη την Ευρυτανία. Ο Προυσός και το κάθε Eυρυτανικό χωριό των λιγοστών πλέον κατοίκων, δεν είναι απλώς μια κοινότητα, αλλά περισσότερο μια Ιδέα που σχετίζεται με τις ρίζες του κάθε ανθρώπου, το αίσθημα του ανήκειν και τις ανθρωπιστικές αξίες σε μια χαοτική και απρόσωπη εποχή.
Θεωρούμε ότι η συσπείρωση και η συνεργασία δίνουν λύσεις, όχι μόνο μεταξύ των μελών της Ένωσης, αλλά και μεταξύ των συλλόγων. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών είναι πολύτιμη και όταν ξεπερνά το επίπεδο επικοινωνίας αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, γίνεται πολυτιμότερη.Όσοι πιστοί…ας προσέλθουμε.
                                                                                Λεωνή Θανασούλα
Γραμματέας της Ένωσης Προυσιωτών
leoniethan@yahoo.gr

Σημείωση
Σύνταξης...
.«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και δυσχερές περιβάλλον, κάθε σύλλογος τοπικού χαρακτήρα καλείται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του και να βρει τις απαντήσεις για τα δικά του ζητήματα» αναφέρει η κα Θανασούλα.
Οι Σύλλογοι στην πορεία του χρόνου προσέφεραν πολλά στο πολιτιστικό τοπίο του τόπου μας. Η εικόνα όμως δράσης των Συλλόγων με τα στερεότυπα πίττα , χορός, τραγούδι (με αμφίβολης ποιότητας  και προσαρμογής στην παράδοση μουσική τις περισσότερες φορές) και   πανηγύρι,  επιβάλλεται να αλλάξει. Οι καιροί δύσκολοι , η κοινωνία που  ξέραμε καταρρέει και τα συντρίμμια της είναι ορατά παντού. Οι ανάγκες του πολέμου του ‘40 που οδήγησαν   τους  Προυσιώτες συμπατριώτες μας -τους αξίζει κάθε τιμή και αναφορά- στη δημιουργία της Ένωσης Προυσιωτών  για τη στήριξη των στρατιωτών του πολέμου και των οικογενειών των,  είναι διαφορετικές σήμερα αλλά  επιβεβλημένες. Πέραν της προαγωγής του πολιτισμού , της διατήρησης της συλλογικής μνήμης  της παράδοσης και της διδαχής της τοπικής  ιστορίας,  οι σύλλογοι σήμερα πρέπει να στέκονται κοντά στον «ανάγκην έχοντα» συνάνθρωπο, συγγενή, φίλο, συμπατριώτη, συγχωριανό.  «Μόνο λίγο πιο γνωστικός να βγείς, μόνο να μάθεις κάπως πιο ήρεμα ν΄ αντικρίζεις τα ανθρώπινα» γράφει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος στο ποίημά του «Το γύρισμα του καιρού»(Συλλογή Μαθητεία Ξανά).
Η συνάντηση που προκάλεσε  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς,  το Μάρτιο στην Αθήνα,  με  όλους του πολιτιστικούς συλλόγους, την ΟΕΣ , την Πανευρυτανική κ.λ.π φορείς  πρέπει να έχει συνέχεια, να υπάρξουν προτάσεις και αναληφθούν  άμεσα πρωτοβουλίες   πολλαπλής συνεργασίας ώστε να μείνουμε όρθιοι στη λαίλαπα της εποχής μας. Ο Ευρυτανικός Παλμός στήριξε και θα στηρίζει τις δράσεις των Συλλόγων και με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει θα είναι αρωγός στις προσπάθειες παραγωγής πραγματικού πολιτιστικού και όχι μόνο έργου.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις με της κας Θανασούλα είναι ευπρόσδεκτες και  θα φιλοξενούνται στις σελίδες του Ευρυτανικού Παλμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση  και η ιστορία  της Ευρυτανίας,  μας υπενθυμίζουν την βαριά ευθύνη και πρόκληση που έχουμε σε εποχές καθολικής λύπης. Το μέλλον πια δεν είναι αυτό που φαινόταν

Δεν υπάρχουν σχόλια: